HAYAT GEZİNCE GÜZEL...

31 Ekim 2012 Çarşamba

Karşı Komşu Kıyısı; MİDİLLİ (lesvos)

Eşimin ailesinin İzmir Dikilide yazlık bir evleri var..Eşimin çocukluğunun yazları orada geçmiş,küçükten beri hep merak edermiş karşıda ışıkları görünen komşu ada midilli'yi..Biz tanıştığımızdan itibaren Dikiliye her geldiğimizde Midilliye gitme fikrimiz hep vardı..Her salı sabahı Dikili limanına yanaşan yunan feribotundan onlarca yunan komşu Dikilinin pazarına haftalık pazar alışverişine elini kolunu sallaya gelebiliyoken bizim vizeydi pasaporttu bu gibi bürokratik uğraşlar sonucu zar zor gidebiliyor olmamız çok can sıkıcı gerçekten..Beyaz eşyalarını bile bizden alıyolarmış düşünün..Neyse biz bu yaz karar verdik pasaporttu schengendi hallettik ve bi Dikili yolculuğunu Midilli ile taçlandırmaya karar verdik..Biz gittiğimizde ağustos ayıydı,hava gayet güzel sakindi.

Ayvalıktan haftanın hemen her günü Midilliye sefer yapan jale turun gemisiyle gtiik midilliye..Harita üzerinde sarı hat bizim kendi kendimize belirlediğimiz rotamız.Midilli gerçekten büyük bir ada biz 2 gün kaldık ancak (adayı üçgen olarak kabul edersek) üçgenin 2 kenarını gezebildik.Gemimiz Mitilini limanına yanaştıktan sonra kiraladığımız araçla doğru Vatera'ya gidip bir gece konakladık.Ertesi gün önce Petra ardından da adanın önemli turistik şehri Molyvos'u gezdik.Oradan da adanın Türkiye'ye bakan kıyısından tekrar Mitilini şehrine gidip son gece orada konakladık.


Gemimiz midilliye yaklaşırken

Adaya ilk ayak basış ve pasaport kontrolleri


Adaya inip aracımızı kiraladıktan sonra bi yerlerde bişeyler yiyelim dedik,dakika 1 gol 1 türkçe menüsüyle gönlümüzü kazanan cafeye oturup kahvaltımızı ettik..

Kiraladığımız şirin arabamız.Midilli hep bu tarz ufak arabaların ve de motorsikletlerin egemenliği altında.Biz bütün işlemleri araç kiralama,otel rezervasyonları vs gibi işlemlerin hepsini gelmeden önce Türkiyedeyken hallettik.Bu yüzden kolay oldu herşey.Bu arada adaya kendi aracınızla da geçebiliyorsunuz.Araç için gidiş ücretine +60 euro ekleniyor.Eğer tatiliniz 1 hafta gibi uzun bir zamansa kendi aracınızla gitmek avantajlı ama bizim gibi 1 yada 2 günlüğüne gidiliyorsa araç kiralamak daha hesaplı,biz arabamızı günlük 30 euro ya kiraladık.Kendi Türk ehliyetiniz de geçerli adada.Araç kiralamak veya kendi aracınızla gitmek isterseniz pasaportunuzun ve ehliyetinizin olması yeterli..
Görülebiliyomu bilmiyorum ama radyomuz Best fm i çekiyordu :)) Yol boyu Türkçe şarkılar dinledik..Bu arada daha çok adanın Türkiye ye paralel kıyılarında telefonlar çekiyor.Bu en güzel şey,kendi tarifeniz üzerinden görüşeme yapabiliyosunuz,süper bişey

Midillinin her yer çam ağaçlarıyla kaplı,müthiş bir doğa..Ayrıca yol boyunca bikaç kilometrede bir yol kenarına çekilmiş itfaiye arabası ve itfaiyeciler duruyor,olası bir yangın durumuna acil müdahale için.Hoşuma giden başka birşeyde asfalt olayı,en ücra en köy dediğin yerde bile asfalt var.Bizde olsa bi mıcır atarlar tamam.Yollarda bi tane çukur bi tane kasis olmaz mı,heryer asfalt her yer pürüzsüz,şahane!

Ben bunu izlediğim bir gezi programında daha görmüştüm.Yunanistanda yolda giderken zaman zaman yol kenarlarında küçük kiliseler görürsünüz.Bu kiliselerin durduğu yerde olan trafik kazaları ve o kazada ölenler için dikilmişler.Hem hatıra gibi hemde (hakikaten bu en caydırıcısı) insan o kilisecikleri görünce psikolojikman ayağını gazdan çekme kendine çeki düzen verme ihtiyacı duyuyo,bi uyarı mahiyetinde.Özellikle de virajlarda çok fazla var bunlardan.Türkiyeyi bi düşünsenize böyle bi adetimiz olsa yollarda yer kalmaz.Bu ikona kiliselerin içinde bir kandil yaniyo,ölen kişinin fotografları ve kişisel eşyaları fotoğrafı filan koyuluyor içine.Ayrıca yolda giderken baktınız kandil sönmüş hemen kilisenin yanında ufak bir gaz bidonu bulunuyor,kandil sönmüşse tekrar yakabilmek için.
Petra şehrindeki başka bir kilise..
 
Vatera ya vardığımızda bir beach clup da Yunanistanın meşhur frapesini içerken..



Vatera da kaldığımız otel.Bir aile oteli,çok sıcakkanlı işletmecileri var.Yaşlı bir baba oğlu ve gelini ve birde tombik kedileriyle birlikte işletiyorlar.Yemekleride kendileri yapıyorlar.Bu arada otel 10 odalı filan,10 odanın 6 sı türktü :))
Otelimizin kumsalı..Bomboş ve tertemiz..Midilli haritasına baktığınızda Vatera bölgesinde harika bir kumsal görünür.İşte bu kumsal o kumsal..
Midilliye gelinir de UZO içmeden olurmu? Uzo'nun ana vatanıdır midilli.Yunanistan’ın frappeden sonraki milli içkisi uzo.Midilli’deki uzo üretimi 1800’lerin başında gelişmiş. İsmi konusunda bir rivayet var: Osmanlı yönetimi sırasında içki yasağının hüküm sürdüğü zamanlarda rakının sadece ihracatına izin veriliyormuş. En büyük müşteri de Marsilya imiş. Marsilya’ya gidecek şişelerin üzerinde “Marsilya için üretilmiştir” manasına gelen “Uso Marseille” damgasının olması şartı varmış. İşte o uso, uzo’ya dönüşmüş


İlk akşam yemeğimiz elbette balıktı.Sardalya ve papalina çok meşhur buralarda.Kalamarı hiç beğenmedim,Türkiyedeki gibi yuvarlak filan değil hayvanın ayağıyla bacağıyla kızartıyorlar mısır cipsi gibi bişeye bulayarak.Hiç hoşumuza gitmedi.Bu resimde görünen Yunanistanın meşhur feta peynirli salatası

Otelimizin lobisi ve ton ton kedisi..Bu arada yanımda görünenler kayınvalidem ve kayınpederim.Beraber çıktık tatile,onlar geçtiğimiz yıl da gitmişlerdi midilliye,bu yıl da bize eşlik ettiler

Kaldığımız otelden ayrılıp Petra ve Molyvos'a doğru yola çıktık.Yolda kahve molası verdik.

Bildiğin Türk kahvesini Yunan kahvesi diye sipariş etmek de azıcık dokunmadı değil yani ;)



Arkamda görünen şehir Molyvos..

Kent dik bir yamaca kurulmuş . Tepede Cenevizliler döneminden kalma kalesi bulunuyor, evler yamaçtan aşağı denize doğru sıralanıyorlar.  Molivos 1965 yılında  koruma altına alınmış, sıkı inşa kuralları getirilmiş. Dolayısı ile günümüze kadar kimliğini koruyarak gelebilmiş

Molivos oldukça turistik bir yer,yer yer bana şirince yi filan anımsattı ama çok iyi korunmuş bir yapısı var.
Molivos'ta liman civarında yan yana dizilmiş restaurant ve cafeler var. Keyifli bir yer gerçekten



Molivos panaroması




Yamaçlardaki evlerin çok güzel manzarası var. Tabi ki bunlardan bir kısmı cafe, dükkan veya pansiyon olarak kullanılıyor...Biz de Molivos gezimize bu cafelerden birinde bir şeyler atıştırıp, manzaranın keyfini çıkartarak dinlendik.


Molivos kalesi..Cenevizlilerden kalmış..Şehrin en yüksek yerinde konumlanmış.Bence asıl yapım amacı Türkiyeden gelecek tehlikeleri gözlemlemek,çünkü kale tam deniz kenarında ve karşıda behramkale o kadar yakın görünüyorki,sanırım adanın Türkiyeye en yakın noktası burası 


Son akşam Mitilini şehrindeyiz.Resimde görünen kilise midillinin en belirgin bilindik yapılarından. Gatelluzi tarafından yapılmış görkemli kule, etkileyici kubbeye sahip olan Agios Therapontas kilisesi.

Midilli ve motorları..Sabahları sivri topuklu ayakkabılarıyla motora binmiş işine giden bayanlar bile gördüm :)


Mitilinide son gece konakladığımız otelimiz,otel losvos


Otelimizin balkon manzarası,çok görkemli bir şehir mitilini



Akşam yemeğimizden kareler,tuzun markasına dikkat :)))



Mitilinideki son gecemiz..Eşimle hep dikiliden karşıdaki midillinin ışıklarına bakardık,bu kez limana gidip midilliden dikiliye bakmaya gittik..


Otelde uyandığımız son sabahta Mitilini limanına ETS turun yunan adaları gemisi giriş yapıyor..






Biz Midilliyi gerçekten çok sevdik ve beğendik..Bu arada fiyatlar Türkiyenin turistlik beldelerine oranla gayet makul,çok çok fazla Türk var adada.Bizim girişimciler ve turistler orayı katletmeden gidin görün derim..

3 yorum:

  1. heyy bizim yazlığımız var ayvalıkta :) dikilide bize 10 dakika.bende sinir oluyorum yunanalılar rahar rahat geliyorlar ya biz dediğiniz gibi aynen.Ayvalıktaki perşembe pazarını talan ediyorlar resmen tabi orası ateş pahası. Canım türkiyem ne varsa sende var

    YanıtlaSil
  2. Aynen öyle,sirf onlar degil her milletten insan bizim ulkemize coluk cocuk gelip bizden daha iyi imkanlarda tatil yapiyolar,canim ulkemizin keyfini suruyorlar ama biz biyer gidebilmek icin binbir takla atmak zorunda kaliyoruz..cok aci bisey gercekten..bu arada dikiliye her gelisimizde muhakkak bi ayvalik bi cunda mutlaka yapariz cok severim ayvaligi,belki ilerleyen gunlerde oradaki gezimizle ilgili bir kayit da yapabilirim.eksigim olursa siz eklersiniz..eger imkaniniz olursa da midilli bizim milletin hişmina ugraman erkenden gidip kesfetmenizi oneririm,harika bir yer

    YanıtlaSil
  3. ben uçuş hostesiydim doğumdan önce gittim oraya ve atinayada tabii.yazın gelirseniz beklerim bizim yazlığa :)
    takip ediyorum yazılarınızı http://yaseminindiktikleri.blogspot.com/

    YanıtlaSil