HAYAT GEZİNCE GÜZEL...

9 Ekim 2012 Salı

AMASRA

Tekrardan merhabalar,
Bu hafta sonu için pek bir planımız yokken,cuma akşamı eşim ve ortağı hafta sonu için neler yapabiliriz diye düşünmüşler,havalar çok soğumadan kış gelmeden son deniz,kum,doğa üçlemesini nerelerde yaşabiliriz diyerek Amasra'ya gitme fikrini sundular bize..Bize şahane bi fikir olarak geldi İstanbuldan yaklaşık 4 saat sürüyor,cumartesi sabah erkenden döküldük yollara..

 İlk durağımız sapanca berceste tesisleri,çeşidi bol kalabalığı bol yöresel ürünlerinde satın alınabileceği güzel bir tesis.Kahvaltı kişi başı 20 tl
 Kahvaltı sonrası Amasraya doğru yol almaya başladığımızda enfes doğa manzaraları,karadenizin müthiş bitki örtüsü yüzünü göstermeye başlamıştı..Mevsim itibari ile süper bi renk cümbüşü vardı,yeşiller kırmızılar kahverengiler sarılar..
 İşte uzaktan Amasra görünüyor..

 Kaldığımız otel Büyük Liman Otel..Öyle çok fazla bişey beklememek lazım,oda kahvaltı kişi başı 100 tl civarında.Otel biraz eski sayılabilir..Yöre henüz bakir sayıldığından çok çok fazla yerli turist gelse de (otellerde yer bulunmuyor öyle yani) hala az gelişmiş bir yer Amasra.Bence öyle kalmalı.. bişey  yapılmamalı,bu hali çok şirin.
 Arkadaşımızın çocuğu kumsalda kaleler yaparken bizde son güneşin kumun tadını çıkardık..



 Ertesi sabah kahvaltıdan sonra havanında sıcak olmasına kanıp ile yöre pazarından 15 er tl ye eşimle ikimize mayolar aldık ve kendimizi kumsala attık.Deniz harika,sıcak,durgun ve pırıl pırıl görünüyordu ama ilerlemeye başlayınca deniz analarının olduğunu gördük..Ben pipiriklenince eşimde girmekten vazgeçti ve o da kendini kuma verdi,kaleler yaptı :)
 Akşam yemeğimizi Canlı Balık adlı mekanda yedik.Herşey gayet güzeldi

 Canlı balık restorandan bir manzaralar


 Gün batımı eşliğinde rakı balık keyfi paha biçilmezdi.

 Amasra'nın meşhur salatası,müthiş bir tat.balıkçıya da gitseniz pideciye de gitseniz önünüze bu salata geliyor
 Ben lüfer yedim..Ortaya da hamsi tava söyledik..ama tadları enfesti,istanbulda da balık yiyoruz ama karadenizde tat inanın başka..
 Yemek sonrası tatlılarımız.Dondurmalı ve tahinli sıcak helva,tahinli helvayı şiddetle tavsiye ediyorum
 Bu arada Amasrayla ilgili bilgi araştırırken bu geldiğimiz balık restoranıyla ilgili özellikle ballı fındıklı manda yoğurdunu yememizi öneriyordu herkes,heryerde bu tatlı yazıyordu ama ben pek sevemedim..
 Restoranın tam ismi Canlı Balık Mustafa Amcanın Yeri olarak geçiyor.Fiyatlar tabiki göreceli olarak değişir ama İstanbula oranlı iyi sayılabilir.4 kişiydik, 4 lüfer,kalamar,1 hamsi tava,3-4 çeşit meze,1 büyük rakı,tatlılar,meyveler 300 tl hesap geldi..

 Amasrata gelip Barış Akarsu heykelini görmeden olmaz.Heykel ilk açıldığında yanında camlı kabin içinde Barış'ın motorsikleti de vardı haberlerde görmüştüm ama kaldırmışlar sanırım..
 Canım aşkım eşimle Amasra manzarasına karşı

 Otelimizin manzarası
 Son gün balık yerine bizi enfes kokularıyla cezbeden bir pidecide amasra pidesi yedik..Dikkat ederseniz aynı salatadan burada da var..gittiğimiz pidecinin adı ikinci bahar..tadını belirtmeme gerek yok enfesss

 Amasra çok şirin bir şehir..





 Bu arada Amasrada dar dar sokaklarda bir sürü el işçiliği tahta hediyelikçiler var..el işinden yapma örtüler revaçta..bendeniz alışveriş hediye çılgınlığına kaptırınca kendimi fotograf filan çektirmeyi unutmuşum oralarda.Zaten Amasra küçücük bi yer gittiğinizde mutlaka bulursunuz hediyelik eşyacıları.
 Sokaklar dar dar,amasra kalesi denilen yerde böyle kemerler var..Kale yazdığıma bakmayın son gördüğünüz arkamda manzara olan fotografların çekildiği yer kale olarak geçiyor..yani belli bi kale yok ortada,kalıntıları geniş bir alana yayılmış durumda.
 Amasrayı sevmemin bir nedeni de sokak hayvanlarının gayet iyi durumda olmaları.Her evin önünde bikaç kedi var,sokaklarda köpekler dolanıyo..belli ki seviliyor besleniyorlar..ne demişler bir yere taşınacağın zaman o mahallenin önce kedilerine köpeklerine yaklaş..eğer hayvanlar sizden kaçmıyorsa komşularınız iyi insanlar demektir,orada huzurla yaşayabilirsiniz..

2 yorum:

  1. oh ne iyi etmişsiniz güneşin son günlerini değerlendirmekle,fotolar çok güzel...

    YanıtlaSil
  2. Cok tesekkurler,hakikaten amasra cok guzel bir yer tadi damagimizda kaldi,insallah tekrardn gidip gorebilmek nasip olur..

    YanıtlaSil