HAYAT GEZİNCE GÜZEL...

23 Kasım 2012 Cuma

Türkiye'nin Maldivleri; DİKİLİ'de


 
Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi eşimin ailesinin Dikili'de yazlığı var.Ben bu sayede tanıdım bu güzel kenti..Çok fazla basında ya da çevrelerden adı duyulmamış bir şehir Dikili.Hatta Çandarlı Dikili'ye bağlı olmasına karşın Çandarlı'nın adı daha çok biliniyor gibi geliyor bana.Aramızda mutlaka bilenler gidenler vardır biliyorum ama benim gözümden bir kere daha keşfedelim,adını duyuralım istiyorum Dikili'nin.



İzmir'in Kuzey Ege kıyısındaki ilçesi Dikili, karşı komşusu Midilli Adası ile aynı denizi paylaşmakta olup Ayvalık, Bergama ve Aliağa komşu ilçelerdir.Dikili,güneşi,eski çağlara uzanan tarihi, Maldivleri aratmayacak masmavi denizi, 40 kilometrelik müthiş kumsalı ve yüzyıllardır şifa dağıtan termal kaynakları ve kaplıcalarıyla doğanın tüm zenginliklerini bir arada sunduğu eşsiz bir coğrafyada yer almaktadır


 
Dikili limanı turizm açısından önemli bir gelir kaynağı.Midilliye gidip gelen feribotlarda buradan kalkıyor.Zaman zaman turistik lüks gezi gemileri de bu limanda demirliyor.
 Bir çok ege kentinde olduğu gibi Dikilinin de kordonu var..Geceleri pazar kuruluyor Dikili'de.İncik boncuk satıcıları,hediyelik eşyacılar meşhur lokmacılar,kumrucular  ne ararsan var.. 

 
 Gözlerden uzak, denizin ortasındaki Kalem Adası’nı yazmaya kalem yetmez. Zengin su altı dünyası ve incecik kumla kaplı çevresini sarıp sarmalayan türkuaz denizi ile olağanüstü...

Ada ülkeleri gibi egzotik bir havaya sahip olan Kalem Adası,gözlerden uzak, deniz ortasında bir ada.Bir yandan İzmir’in Bademli köyüne, diğer yandan Yunan adalarına göz kırpan ada, günbatımıyla da dikkat çekiyor. ‘Türkiye’nin Maldivler’i olarak bilinen Kalem Adası 480 bin metrekare alana sahip. Dikili'deki denizcilerin saklı cennetin ana karaya uzaklığı ise 450 metre. Üzerinde ada oteli Kalem Adası Oliviera Resort bulunuyor.


Biz de bir tatilimizde bu güzel adayı keşfedelim istedik.Sevdiğimiz arkadaş gurubumuzla günlük bir tekne kiraladık ve bu saklı cenneti keşfettik..




Dikili'de esasen 2 tane ada var.Biri meşhur Kalem adası diğeri de garip adası..Zaten iki ada yanyana ve o iki adanın arasındaki suyun rengini görmelisiniz..Tüm tur tekneleri ve kişisel tekneler orada demirleyip yüzme molaları veriyorlar..Bilmem kaç metre derinlikte bile dibi görebilmek,şu resimlerde görünen turkuaz sularda kulaç atabilmek gerçekten bir ayrıcalık..Buralar kirlenmemeli,korunmalı..

Ayrıca yazlık sezonda birçok yerde olduğu gibi Dikili'de de günübirlik tekne turları yapılıyor.Muhteşem koyları keşfetmek için çok uygun ve de keyifli bir alternatif.




Küçük balık çook efkarlı :))

 
Resimler aynı sularda,fakat farklı farklı zamanlarda çekildi..Bu resimlerde de yaptığımız discovery (ilk dalış) maceralarımız var


İlk deneyimim olduğu için bakmayın gülüyorum ama azıcık da tırsıyorum.. :))

 
Hocamız çok sabırlıydı gerçekten..Ben kendimi, herkes gibi sırtımda dalış tüpleri filan havalı havalı tekneden atamadım.Panik oldum.Birden bir korku geldi,kendimi hocanın da telkinleriyle teknenin kenarına oturup yavaş yavaş suya bıraktım.


Hocayla el ele su altında ağızdan nefes alma alıştırmalarımız..



Ben hocaya vazgeçtim çıkalım dedikçe o beni ikna etmeye çalışıyor..Bir de aklınızda bulunsun 'nefes alamıyorum hocam benim alet bozuk galiba aldığım hava bana yetmiyo' demeyin.Öyle dememle hoca benim ağızlığımı çıkartıp kendi ağzına soktu 'yoo yok bişey gayet güzel geliyo hava' dedi.Hadi tekrar deniyoruz demezmi! hadi gelde hocanın komple ağzından çıkardığı şeyi al ıyyykk..mecbur tekrar denedik,bu resimde de hocaya çaktırmadan tükürüyordum :))

  


   Eşimin ilk denemesi olmasına karşın gayet başarılıydı,hocayla beraber saatlerce gezdiler..





Kalem adasının üzerinde bulunan otel,Olivera Resort Hotel..Oldukça lüks bir otel,helikopter pisti bile var..
Otelden kareler..

 






Arkamda görünen manzaralarda hem kalem hem de garip adası az da olsa görünüyor.


Kayra beach clup
Dikili'de birbirinden güzel mavi bayraklı plajlar var.Daha çok genç kesimin takıldığı çeşit çeşit beach cluplar var.Birde denizin içinden çıkan kaynar su var.Dikilide jeotermal kaynaklar çok fazla ve denizin bir yerinde fokur fokur kaynayan sular var buralarda da yüzme molası verebilirsiniz.Görülmesi gereken yerlerden bazıları şöyle; Bademli ılıcası,Pizza plajı,Aşıklar tepesi,Fransız ılıcası,Hanımın koyu,Kayra plajı(beach clup),Köy plajı,Hayıt limanı,Akvaryum koyu,Baby beach,Ayazma beach clup  görülmeye değer yerlerin başında gelir.

Resimler Kayra Beach club'e ait..











Dikili'de en güzel mezeleri ve yemekleri özellikle de balıkları çok iyi bir mekan var.Gün Batımı Restaurant..Cidden çok başarılı,kalamarı özellikle tavsiye olunur,hele bu yaz başlangıçlara çeşit çeşit börekler eklemişler,hımm yeme de yanında yat..


Güneşin en güzel battığı yerlerden biri Dikili..Sıcak bir yaz akşamı güneşin Midilli adasının üzerine batarken seyretmek gerçekten çok keyifli..
Karşı kıyısındaki Yunan adası Midilli ile kurduğu dostluk ilişkileri sayesinde Barış kenti olarak anılan Dikili,her yaz geleneksel olarak düzenlediği Barış ve Demokrasi Şenlikleri ile tüm dünyaya barış dileklerini duyurmaktadır. Uzun yıllardır düzenlenmekte olan Dikili Barış ve Demokrasi Şenliklerine sayısız aydın ve sanatçının yanı sıra dostluk içinde yaşadığı komşusu Midilli Adasından gelen konuklar da katılmaktadır.


Bizim evimiz,ailemiz,dostlarımız orada ve biz her yaz her bulduğumuz boşlukta tatilde Dikili'ye kaçar,bu güzellikleri yaşarız..Yaşamak isteyen herkesi de bekleriz..

7 yorum:

  1. Güzel bir yermiş, çok da eğlenmişsiniz şekerim ;) Bu arada fotoğraf olayını nasıl hallettin tatlım merak ettim?

    YanıtlaSil
  2. fotoğrafların enerjisi o kadar güzel ki,bakarken sanki ben de o günü yaşamışım gibi heyecanlandım:)

    YanıtlaSil
  3. Fundacim; sorma canim ya tatilin oldugu her yer bizim icin sonsuz eglence kaynagi..fotograf olayini da soyle anlatayim,bir oncek kaydimi olustururken senin verigin bilgileri arastirip flickr diye bi siteden url olarak yukledim fotograflari ama cidden bu is gercekten hic anlamadigim bir konu,biraz da zorlandim.dikili kaydini olusturmadan once biraz daha arastirdim netten ve şöyle basit bir yol buldum;yuklemek istedigim fotograflari ayri bi klasore aliyorum resimlerden birini secip sag tiklayip sikilastir diyorum onra tum fotograflari secip topluca hepsine uyguluyorum resimlerin mb lari baya bi dusuyor bu sekilde,simdilik 2. bi uyariya kadar bu sekilde devam edicem bakalim..sonrasi allah kerim :)) cok optum canim..

    Mor atolye: cok tesekkur ederim o enerjiyi aynen yansitabilmek boyle bir yorum alabilmek gercekten cok sevindirdi beni,yine yaz gelsin yine tatil olsuuunnn

    YanıtlaSil
  4. Bu kış akşamında fotoğraflar ve anlatımın bana yazın o güzel günlerini çağrıştırdı. Dikili'ye hiç gitmedim ne kadar güzel bir yermiş paylaşımın için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz gibisi yok değil mi? yazın herşey daha bi güzel geliyor insan huzur buluyor,Ege kıyılarının hepsi çok güzel gerçekten Dikili de adı çok duyulmamış çok hoş bir yer,beğenmenize çok sevindim..

      Sil
  5. Gerçekten ne kadar güzel bir yermiş bayıldım, Aklımızda olsun. Fotoğrafların hepsi birbirinden güzel.

    YanıtlaSil